Rood is het logo, maar hoe groen is de Hema eigenlijk?

groenscore-biologisch-duurzaam-fijne groene omgeving-cijfer-ster-score-3-bruin-sterren

Vroeger kwam ik er vaak, met mijn moeder. Gezellig de stad in en dan lunchen bij de Hema. Wat is blijven hangen is het ouderwetse beeld. Zo’n balie waar je langs gaat met je dienblad en van die aanschuifbanken. Alles bruin en donker. Gek toch… want ik vond het altijd wel een fijn uitje.

Maar ja …tijden veranderen en eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig. Is het restaurant van de Hema meegegaan met de tijd? Bieden ze ook gezonde (lunch) opties? En hoe groen zijn ze eigenlijk…?

Het restaurant vinden we op de bovenverdieping. Dat is niet veranderd. Ik kijk mijn ogen uit, want het is er druk… heel erg druk!  Qua inrichting is alles mooi open, fris, veel wit en een moderne huisstijl. Wat een vooruitgang! Gniffelend pak ik een dienblad – daar is niks aan veranderd – en kijk wat er te eten is en de informatie die gegeven wordt. Ontbijt – lunch of warme maaltijd, het kan allemaal en om de prijs hoef je het niet te laten!

Hema-lunch-groen-biologisch

Al met al snap ik de drukte het wel. De prijzen zijn meer dan redelijk. De inrichting is fris. De Hema biedt voor elk wat wils. Minder gezonde snacks, maar er zijn ook gezonde(re) opties verkrijgbaar. Wij kiezen voor een tosti (vriendlief) en voor mij een broodje tomaat met mozzarella, beiden verpakt in papier (hoeraaaa… geen plastic). Smoothie’s zijn verkrijgbaar gewoon in glazen, hier ook geen plastic te zien. Niet alles is onverpakt maar er wordt in elk geval nagedacht als er andere opties mogelijk zijn, fijn!

Waar het eten vandaan komt? Dat kan ik nergens lezen. Ook niet of – bijvoorbeeld mijn broodje – biologisch is of niet. Die keuze kan ik dus niet maken. Dat zijn – wat mij betreft – nog wel verbeterpuntjes. En… wat gebeurt het er met het eten wat overblijft, zou daar ook een goede oplossing voor zijn? ik kan er niks over lezen/terugvinden in elk geval.

Al met al doet de Hema z’n uiterste best – qua uitstraling en tone of voice – groen over te komen. Medewerkers in het restaurant dragen groene polo’s. In hun boodschap richting consument gaan ze voor eerlijk en heerlijk eten, voor een mooie prijs. Ook de koffieboeren ontvangen een eerlijke prijs voor hun beste boontjes, zo staat er op de muur te lezen.

Hema-lunch-biologisch-groen-food

Mijn conclusie: een enorme verbetering qua look and feel en als je niet al te kritisch bent op (willen weten) wat je eet een leuke en betaalbare (lunch) plek.

Groene tip: niet alleen voor de Hema maar voor meerdere bedrijven/winkels, sluit je aan bij @nofoodwaste http://www.nfdwstd.com. Zij hebben een handige app ontwikkeld– genaamd afgeprijsd – die in 1 oogopslag laat zien welke producten in de winkel – in de buurt – tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen en dus in de aanbieding zijn.

Of ResQ. Met deze app kan je de meest heerlijke maaltijden en hapjes ophalen die normaal de prullenbak in gaan. Restaurants en lunchrooms kunnen via de app doorgeven wat zij over hebben, waarna gebruikers de maaltijden voor een zacht prijsje kunnen reserveren en ophalen

Zo gaan we verspilling tegen. Dat is goed voor het milieu, voor de winkel en voor de consument.

img_3863

0 Reacties

Plaats een reactie