Het is donker, koud en ik … moet plassen!

Midden in de nacht word ik wakker. Shit ik moet plassen! En dat is toch een dingetje als je in het bos ligt. Onder een tarp en – best lekker warm – in m’n slaapzak. Buiten is het 2 graden en het regent. Aargghhh … zo geen zin in die kou! Maar ja ik moet. En nodig ook.  Dus grabbel ik in het donker naar mijn hoofdlampje, zet ‘m op de muts en doe mijn wandelschoenen aan. Kruip het donker in, op naar verlossing. Met in mijn achterhoofd dat stemmetje: “waarom doe ik dit nog maar weer….!?”

Kunnen we ons nog wel redden in de natuur?

parachute-bushcraft-overleven-in-de-natuurWater nodig? Hop de kraan aan. Beetje fris, doen we toch gewoon de verwarming een graadje hoger!  Gaan we nog even in de auto naar de supermarkt daar kopen we eten in de nodige verpakkingen en die bereiden we vervolgens op het gasfornuis. Zo normaal allemaal. Toch?

Maar stel je eens voor dat het er niet meer is? Kunnen we ons dan nog wel redden in de natuur? Laten we eerlijk zijn… de meesten van ons zijn gewoon van het natuurpadje af. Het wordt tijd voor een lesje “leven in de natuur”. We (vriend moet mee… vind ‘ie niet erg hoor) gaan een weekend op Bushcraft? Wattuh…?

Tegenwoordig is dit niet meer aan de orde van de dag, maar ooit was het wel de kern van ons bestaan. Kijk maar eens naar de overgebleven natuurvolkeren. Zij zijn nog steeds afhankelijk van deze kennis.

 

koffie-time-bushcraft-overleven-in-de-natuursiegurd-bushcraft-overleven-in-de-natuur

Bushcraft is een verzamelnaam voor vaardigheden die nodig zijn om in de natuur te verblijven. Bushcraft is wat anders dan survival; iemand die wil overleven, wil feitelijk zo snel mogelijk weer in de bewoonde wereld zijn. Een bushcrafter gaat verder. Hij/zij wil juist in die natuur zijn en het verblijf er zo aangenaam mogelijk maken.

zalm-bushcraft-overleven-in-de-natuur

Een weekendje les en wat hebben we zoal geleerd?

 • Hoe zet je een kamp (tarp) op en onder welke bomen kun je het beste slapen en onder welke echt niet (widowmakers). O ja.. ook nog even de nodige knooptechnieken toegepast zoals de Siberian Hitch en Taut Harp Hitch.. jaja.. en opbossen natuurlijk!
 • Vuur maken (zonder aansteker) en dat kan op verschillende manieren. Hoe ga je veilig om met mes & zaag en we diverse snijtechnieken geleerd.
 • Wat vind je zoal in de natuur om te eten en vooral wat je niet moet eten. Onze paddenstoelen kennis is enigszins op
 • We hebben touw leren maken van brandnetel en
 • hoe je kunt koken zonder potten en pannen (vis aan het spit). En hoe je een vuurpot maakt.
 • Stel je verdwaalt hoe maak je dan SOS.
 • En nog zoveel meer kleine inspirerende tips en weetjes, het mag gezegd Siegurd http://siegurd.nl/home is een lopende encyclopedie. Wat een kennis heeft deze man!

Het weekend was zo om en wat hebben we het tof gehad. Echt een enorme aanrader. Jahaa… het was best fris, maar daar kun je je op kleden. Niks aan de hand. En ja… ook waar, er zijn beestjes in het bos en je gaat stinken na 2 dagen in dezelfde kleren rondlopen en slapen. En je moet er tegen kunnen poepen en plassen in het bos 😉 maar hé beetje buitenvrouw en –man kan dat gewoon.

Mijn doel is bereikt, ik weet weer iets meer hoe ik me kan redden als er niks anders voorhanden is behalve de natuur. En geloof me, er is genoeg! Op naar het volgende avontuur in de natuur, want het smaakt naar meer.

Ps: niet vergeten: les 1 in de bushcraft – Leave no Trace!

tarp-bushcraft-overleven-in-de-natuurin-de-tent-in-de-nacht-bushcraft-overleven-in-de-natuur

 

2 Reacties
 • Kim

  Beantwoorden

  Ah, wat super tof dat jullie dit hebben gedaan. Lijkt mij ook erg leerzaam. Enig minpuntje: je behoefte doen in het bos.. Dat lijkt mij niet zo fijn, haha.

  • Ons Groene Zusje

   Is inderdaad een minder leuk onderdeel.. 😉 maar ja, je gaat vanzelf hoor na 2 dagen. De natuur laat zich niet tegenhouden ;-)))

Plaats een reactie