Niemand wil het, iedereen kijkt ernaar… wandelen in Onland

wandeling 13 kilometer – hond vriendelijke route!

Letterlijk vertaald betekent Onland: onvruchtbaar en woest terrein. Niemand wil het, iedereen kijkt ernaar. In de kop van Drenthe is het onland (De Onlanden) veranderd in een waterberging en een boeiend natuurlandschap. Waar wandelen nog een “avontuur” is want geijkte wandelpaden met bordjes zijn er zeldzaam. Een beetje struinen en ons eigen route uitstippelen dat vinden wij (zeker de honden) een feestje. We hebben prachtig gewandeld tussen Paterswolde – Groningen en Peize in De Onlanden.

Drenthe-wandelen-onlanden-hiking

De route:

De kijkboerderij ‘t Hoge veld aan de Helmerdijk in Paterswolde is het startpunt van de wandeling. Voorbij de boerderij is een parkeerterrein. Vanaf dit terrein loop je de onlanden in en houdt het zandpad aan die naar rechts afbuigt. Deze loop je helemaal uit. Na ongeveer 2 kilometer kom je uit op een fietspad en een witte brug aan de linkerkant. Sla links af de brug over en vervolg over het fietspad (wat over gaat op zandpad, met fietspad aan de linkerkant)

Op de kruising loop je over de weg rechtdoor richting Peize. Dit is een lange rechte weg, op ongeveer 3/4 zie je aan de rechterkant een waterhuis met een hek eromheen. hier ga je rechtsaf. Je kunt zien dat er gewandeld wordt maar het is gras en het is geen geijkt wandelpad. Je loopt af op een gerestaureerd Amerikaanse windmotor.

Dit pad loop je helemaal uit totdat je een weg aan je linkerkant ziet. Je kunt er voor kiezen om op de weg te gaan lopen, wij lopen met honden en dus houden wij het gras aan totdat ook wij ook op het weggetje uitkomen. Hier slaan we rechtsaf (op de weg). Na een tijdje krijg je een bocht naar links en vervolgens weer eentje naar rechts en een lang stuk rechtdoor.

Een gerestaureerde Amerikaanse Windmotor…

Drenthe-wandelen-onlanden-hiking

Op de eerstvolgende splitsing blijf rechtdoor lopen en ook op de volgende splitsing rechtdoor. De weg gaat over op fietspad en naast het fietspad een zandpad, deze lopen wij op (rechtdoor). Aan het einde van deze weg krijgen wij De Onlanderij in zicht. https://www.natuurmonumenten.nl/de-onlanderij

Een taveerne van Natuurmonumenten. Inmiddels hebben wij 8km in de beentjes. Dus tijd voor een lekker drankje. (hapje kan ook). Echt een aanrader is de limonade gemaakt van gegrilde citroen… mjommm…..!

Na een heerlijke verfrissing, verlaten wij het terrein van De Onlanderij. Op de kruising volgen wij het zandpad naar rechts (met het water aan de linkerkant en aan de andere kant een fietspad). We lopen dit pad helemaal uit, totdat we een bruggetje tegenkomen aan de linkerkant. We laten het bruggetje voor wat het is en buigen af naar rechts. Aan het einde van dit pad komen we uit op de witte brug op de heenweg. Klein stukje naar links meteen weer rechts op het zandpad/graspad. Deze loop je helemaal uit om bij het parkeerterrein weer uit te komen.

Drenthe-wandelen-onlanden-hikingDrenthe-wandelen-onlanden-hiking

 

 

 

0 Reacties

Plaats een reactie