Groene vakantie TIP: leuke én duurzame strandtenten!

Ook al is het typisch Hollands zomerweer, lees: afwisselend snikheet of ronduit fris, een dagje naar het strand is altijd lekker. Ben je nog op zoek naar dat ene leuke strandtentje waar je lekker kunt relaxen of eten? Ga dan eens langs bij een van deze duurzame strandpaviljoens die onze mooie kust rijk is.

Bronnen en credits: blog.girlslove-eco.nl en hetkanwel.nl

De Buren van Nes – Ameland

De Buren van Nes op het waddeneiland Ameland werd al in 2010 uitgeroepen tot het meest duurzame strandpaviljoen van Nederland. Het paviljoen beschikt onder meer over een Green Key certificering, wat betekent dat een milieubewust gebruik van producten en materialen gewaarborgd is. Maar het fijnste is eigenlijk het prachtige terras, waar je ook op een minder zomerse dag prima kunt genieten van het uitzicht.

www.deburenvannes.nl

Timboektoe – Wijk aan Zee

Timboektoe is een stukje verscholen paradijs aan de Nederlandse kustlijn bij Wijk aan Zee, waarvan haar keuken iedere dag weer culinaire uitstapjes maakt. De pannen van de koks zijn gevuld met heerlijke, biologische seizoensoepen en verse pasta’s, maar Timboektoe staat ook gewoon bekend om zin overheerlijke biologische hamburger met friet. Timboektoe maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische seizoensproducten. Dus geen industrievlees, maar vlees van Lindenhoff, geen vis van overbeviste vissoorten en op duurzaam wijze geteelde groenten. Zuivel en eieren van ambachtelijke herkomst en brood Van Menno.

www.timboektoe.org

Parnassia aan Zee – Overveen

Het team van Parnassia aan Zee werkt al een aantal jaar aan het verduurzamen van het strandpaviljoen. Bij alles wat gedaan wordt, wordt bekeken of het wel duurzaam is. De kaart is vrijwel geheel biologisch en vis wordt volgens het seizoen geserveerd. Ook aan details wordt gedacht: suiker zit in strooibussen in plaats van in papieren zakjes en er wordt schoongemaakt met biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel.

www.p-a-z.nl

Aan Zee – Oostvoorne

Aan Zee in Oostvoorne is een strandtent die met recht duurzaam genoemd mag worden. Het pand is gebouwd met natuurlijke en duurzame materialen. Energie wordt opgewekt uit wind en zon en doordat er gekookt wordt op hout, is er geen gas nodig. Ook aansluiting op het riool is niet nodig; afvalwater wordt in een helofytenveld gezuiverd en hemelwater wordt in de duinen gefiltreerd.

www.aanzeeoostvoorne.nl

Paal 69 – Zandvoort

Strandpaviljoen Paal 69 in Zandvoort biedt bezoekers van het naaktstrand een steeds duurzamer dagje strand. De strandtent gebruikt een zuinige koeling, verstrekt koekjes zonder verpakking, gebruikt duurzame schoonmaakmiddelen en biedt biologische maaltijden. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden voor zonnepanelen, windenergie en het opvangen van regenwater.

www.paal69.nl

Buena Vista Beach Club – Scheveningen

Deze strandtent is volledig duurzaam: de energie die verbruikt wordt, wordt opgewekt via zonnepanelen op het dak, men maakt gebruik van led-verlichting, er is een groen dak en alle ingrediënten die voor maaltijden gebruikt worden zijn biologisch.

www.buenavistabeachclub.nl

Zoomers – Castricum

Strandpaviljoen restaurant Zoomers ligt op de Castricum Green Beach, een strand dat hard op weg is om het eerste duurzame strand van Nederland te worden. Ze werken met biologische, fairtrade en streekproducten. Tevens maken ze  gebruik van groene energie en zijn ze maatschappelijk betrokken. En met giften wordt de zeehondenopvang Ecomare in Texel gesteund!

www.zoomers.nu

San Blas – Bloemendaal

Het voormalige Lido in Bloemendaal aan Zee, dat vanaf 1 mei dit jaar San Blas heet, gaat voor op en top duurzaam met waterloze wc’s en een dak vol zonnepanelen. Eigenaar Frank van Rossum heeft het samen met architect Hjalmar Fredriksson bedacht en ontworpen. Het paviljoen is extra goed geïsoleerd en er wordt zo min mogelijk afval geproduceerd omdat de leveranciers alles zonder verpakking afleveren. Er zijn zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt tijdens de bouw. Zo is er geen verf aangebracht op de buitenkant en kregen oude deuren en poorten een tweede leven.

www.sanblas.nl

Thalassa – Zandvoort

De winnaar van het schoonste strandpaviljoen 2015 is Huig Molenaar met het team van Thalassa in Zandvoort aan Zee. Als ware ‘Ambassadeurs van Schoon’ scoren ze als enige deelnemer een 9 op alle onderdelen met betrekking tot schoonheid.  Het strand, het menu en het gebouw ademen gewoon duurzaamheid.

www.thalassa18.nl

ons groene zusje biologisch en duurzame inspiratie blog leven9