Wandelen door het Noordlaarderbos en langs het Zuidlaardermeer

14 kilometer – hond vriendelijke route

Deze wandeling van 14km start bij het haventje van Noordlaren. We wandelen in twee delen welke erg verschillend zijn. Het eerste stuk gaat door het Noordlaarderbos. Het laatste stuk gaat door open land. De Oostpolder van Glimmen en langs de oevers van het Zuidlaardermeer. Halverwege is er  horeca  “Herberg de Blanke Hoeve

485A2077-DDBA-4247-AB15-26A4B7C45C7F Start is het prachtige haventje in Noordlaren.  Noordlaren ligt in Groningen, op de grens van Drenthe, vlak boven Zuidlaren. Via het Hunebed G1, gaat de route richting het Noordlaarderbos. De route slingert door het bos over grote en kleine paadjes. Bij het verlaten van het bos is er een prachtig uitzicht over het landschap van de Drentse AA.

Vanaf hier gaat de route richting het  Zuidlaardermeer.  Mooi gebied met aan de ene kant de Oostpolder en aan de andere kant het Zuidlaardermeer. De Oostpolder wordt beheerd door het Groninger Landschap. Schitterende vergezichten met veel weidevogels. De route gaat over de dijk vlak langs de oevers van het Zuidlaardermeer. De vogelkijkhut is zeker de moeite van het beklimmen waard. Wat een heerlijk uitzicht over beide gebieden. Via het verharde fietspad terug naar het beginpunt. In Noordlaren is er gelegenheid om een hapje te eten bij “De Lanteern” zie voor openingstijden de site.

De wandeling is verhard en onverhard. Bos en weidse landschap.896D77E8-2E2C-4579-B32D-ECE03AAE906F

Vanaf de P Lageweg ri Bartholomeuskerk. Hier RA de Kerkstraat in. Eerste straat LA, gelijk na “Eetcafe de Lanteern”. Dit is de Middenstraat.  Einde van de straat RA, Zuiderstraat.  De Zuidlaarderweg RD oversteken en bordjes richting het hunebed volgen.  Voorbij het hunebed, de bocht mee naar linke en verderop bij de bankjes fietspad RA. Voorbij het huis (tevens rustpunt voor kopje koffie of thee) bocht rechts aanhouden. Weg wordt Duinweg volgende bocht opnieuw rechts aanhouden. Eerste pad LA over afsluitbalk bij het bordje Noordlaarderbos.  Dit pad RD wandelen, het pad gaat met een bocht naar rechts.

Als u deze bocht heeft gelopen vanaf de afsluitbalk ongeveer 800 mtr kies dan het pad RA. Dit is een klein paadje, dit wordt ook steeds kleiner, maar is echt een paadje door het bos. Dit pad RD lopen maar steeds links aanhouden totdat u weer op een groot pad (ruiterpad) komt. Hier LA en vervolgens 1e pad weer RA. RD lopen, u ziet op een gegeven moment rechts voor u een open stuk grasland in het bos. Hiervoor gaat u links aanhouden en vervolgens LA klein paadje. Dit pad RD aanhouden en einde RA.

1949BFD6-7441-4A9D-B92B-90ACA4890E67U zit nu weer op hetzelfde pad voordat u het kleine pad RA ging. Blijf dit pad geheel uitlopen. Aan het einde LA. Einde weer LA na de afsluitbalk en het info bord “sporen van een verborgen verleden”. Dit is de Pollseweg. Op de kruising RA.  Dit pad geheel uitlopen aan het einde zit horeca “Herberg de Blanke Hoeve”.

Voorbij de horeca RA, fietspad langs de weg. Na ongeveer 200 mtr weg oversteken LA zandpad “Kampsteeg”. Einde pad LA fietspad langs de Lageweg. Bij bordje fietspond Zuidlaardermeer , RA weg oversteken. Pad heet Osdijk. Dit pad door de Oostpolder van Glimmen geheel RD uitlopen totdat u bij het Zuidlaardermeer bent. Hier RA ri bankje en over de dijk langs het Zuidlaardermeer lopen. Aan het einde RA fietspad voorbij de Vogelkijkhut.

Dit fietspad vervolgen op de kruising links aanhouden en wandelen totdat u weer staat op de P van het haventje van Noordlaren.

F8F9A954-EAB9-4F3E-A31C-5F02A03CC0FB Zuidlaren-groningen-natuur-groen-wandelen-hiking-honden